INFRARED ART – umjetnost i reprodukcija INFRARED slika

Dr.sc. Ivana Žiljak Stanimirović, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Klučne riječi: INFRARED ART, dvostruke slike, ZRGB kamera

Uvod

INFRARED ART je potpuno nova metoda stvaranja umjetničkih djela s obzirom na infracrveno područje, te analiza, pohranjivanje, restauracija i grafička reprodukcija istih.
U svijetu je uveden standard analize umjetničkih slika, infracrvenom kamerom: Museum of Modern Art New York, Van Gogh Museum, Cornel University. Međutim, do danas nije postojalo stvaranje dvostrukih i skrivenih slika za infracrveno područje.
Nakon otkrića INFRAREDESIGN-a dvostrukih slika, koje su doživjele mnoge primjene na različitim materijalima: papiru, platnu, svili, koži na raznim formatima i u gotovo svim tehnikama tiska; digitalno, suhi toner, inkjet, sitotisak, offset, novinska rotacija, flexo tisak, krenuli smo u istraživanje boja i pigmenata iz prirode, te boja i pigmenata koji se upotrebljavaju u umjetničkom slikarstvu.
Naš je prijedlog razviti mnoga nova bojila koja se međusobno razlikuju po svojstvu apsorpcije infracrvenog svjetla. To će otvoriti novo podrućje u dizajnu, umjetničkom slikarstvu, zaštiti originala i reprodukciji.
Miješanje boja nakon vaganja pojedinih komponenti
Svaka od slikarskih spot boja u ovom radu može se napraviti na beskonačno mnogo načina, a da zadrži isto svojstvo apsorpcije svjetla u vidnom spektru ljudskoga oka, a potpuno drugačija svojstva u bliskom infracrvenom podrućju NIR (near infrared). Na taj način možemo na jednobojnoj površini slikati sliku koja se raspoznaje samo u bliskom infracrvenom području NIR. Ta je slika nevidljiva, skrivena za naše oči, a možemo je vidjeti pomoću naše dvostruke Infracrvene ZRGB kamere za detekciju. Crtež, grafika ili slika sadrži dvostruku – skrivenu, kodiranu poruku. U vidljivom dijelu spektra imamo sliku akademske slikarice Nade Žiljak “Akt1”, a u infracrvenom dijelu spektra pomocu kamere vidi se “Akt2”. (slike u prilogu
Što se tiče sigurnosti, original se ne može ponoviti, kopirati, skenirati, pa time niti krivotvoriti. Bilo bi potrebno slikati i IR i VS svojstva umjetničkog djela. Dvostrukom kamerom bilježi se simultana slika, u dnevnom i infracrvenom svjetlu. Ovo je važno za arhivu, reprodukciju i restauraciju slike u budućnosti.

Komunikacija dvostrukom slikom i umjetnička interpretacija

Kao što su umjetnici bili zgranuti pojavom i uplitanjem kompjutera u umjetnost, a kasnije ga koristili gotovo kao nužno sredstvo u nekim granama umjetnosti - kompjuterskoj grafici i pogotovo suvremenom grafičkom dizajnu, tako i pitanje o skrivenoj slici pomalo plaši umjetnike. Zašto dvostruko, je li to strah od nevidljivog? U razgovoru s likovnim kritičarima i umjetnicima primijetili smo s jedne strane divljenje prema novom načinu stvaranja u proširenom spektru od 400 – 1000 nm (do sada se radilo isklljučvio u vidljivom dijelu spektra od 400 – 700 nm). S druge strane primijetili smo odbojnost prema nepoznatom, prema slikanju sa smislom i znanjem o svojstvima boja i pigmenata, prema nevidljivom području skrivenih slika. No zašto bismo se ograničavali u razmišljanju da je ono što vidimo jedina stvarnost? Nije li predivna činjenica da smo sa dizajnom i umjetnošću kročili u jedno šire područje?
Odmah nam se nametnulo pitanje primjene teorije INFRARED ART-a u umjetnosti originala - umjetnosti kao što su slikarstvo, ulje na platnu, umjetnička grafika. Ta smo pitanja dobro istražili, eksperimentirali, testirali i dokazali.
Moguće je raditi dvostruke umjetničke slike. Zašto? Zbog osvajanja novog vizualnog prostora, zbog intrigantnosti dvostruke poruke, zbog provokacije i na kraju zbog jedinstvene i neprobojne zaštite originala!

Infracrveni odziv u bojama iz prirode " Nature Dresses to Impress"

Dokaz da se u svijetu sve više bave pitanjem boja i njihovog odziva je i izložba "Nature Dresses to Impress - Royal Society Summer Exhibition" koja će se održati u srpnju 2011. godine pod visokim pokroviteljstvom Royal Society u Velikoj Britaniji.
Priroda izgleda drugačije, ovisno o tome tko ju gleda (pčele, ptice, mačke, ljudi). Postoji obilje informacija skrivenih u dijelovima optičkog spektra koje ne možemo vidjeti. Da bismo to vizualizirali, stvaraju se "poruke unutar poruka", koje se mogu pronaći u infracrvenom dijelu spektra.
Mi smo već napravili izložbu skrivenih noćnih slika slikanih pomoću tehnologije INFRARED ART. Za dnevnog svjetla možemo gledati jednu sliku, a noću dajemo odgovore drugom slikom. Naravno, sve se može gledati i danju uz pomoć naše dvostruke simultane ZRGB kamere.
Postoje istraživanja o tome da neka živa bića, primjerice mačke, vide u bliskom infracrvenom području. / vidi članak u časopisu Springer "Visual evoked potentials to infrared stimulation in normal cats and rats" /p02667377256355l/
Dakako, nije nam namjera raditi muzej za miševe i mačke iako bi i to bio zanimljiv eksperiment.
Ovakva razmišljanja izuzetno su važna i već smo ih počeli primjenjivati u prototipovima odjeće i kaciga za vojsku gdje se posebno dizajnira slika prirode (šume, pustinje) za dnevno svjetlo, a posebno za infracrveno gledanje u noćnom okruženju. Zbog toga smo i zabilježili i analizirali brojne slike prirode te organizama koji imaju odziv u infracrvenom spektru.

Pohranjivanje i reprodukcija Infrared arta

Kada govorimo o zaštiti umjetničkog djela, ovako zaštićenu sliku ne možemo nikako kopirati, fotografirati, a da informacija pod infracrvenim dijelom spektra ostane istovjetna originalu što je važno za sigurnost originala. Reprodukcije smo testirali na brojnim materijalima - tiskanim u svim mogućim tehnikama tiska - digitalno, inkjet, offset, sitotisak na papiru i tkaninama, tisak na svili, tisak na platnu.
U katalogu možemo staviti dvostruki prikaz zabilježen našom simultanom ZRGB kamerom, tako da posjetioc a i stručna javnost imaju u arhivi dvostruku sliku, što zbog same vizualne poruke a što zbog napada krivotvoritelja. Da su umjetnici znali za ovo otkriće, danas ne bismo imali brojne afere o dokazivanju autentičnosti umjetničkog djela.

Budućnost INFRARED ART-a i INFRAREDESIGNA

Budućnost je primjena dvostruke slike i poruke u široj javnosti. Postavljanje standarda ne samo kroz pojedinačne realizacije, vec kroz standard gledanja u infracrvenom području kroz arhivu i zapise, ali i u kontrolama kao sto je carina. Svako umjetničko djelo kao i osoba mora imati popratnu dokumentaciju; kao što smo na putovnicama i osobnim kartama predložili dvostruki portret (portret u dnevnom dijelu spektra i i profil iste osobe u infracrvenom), tako za identifikaciju umjetničkog djela predlažemo dvostruku sliku u vizualnom spektru i NIR sliku. Pružamo mogućnost brze detekcije pomoću ZRGB dvostruke kamere sa dva simultana monitora, a na mjestima kao što je carina detekciju postojećim infracrvenim uređajima. S tim ćemo kroz baze podataka o originalima jednostavno i nepogrešivo potvrditi original ili krivotvorinu.

Zaključak

INFRARED ART – otkriće i tehnologija za stvaranje i reprodukciju umjetničkih djela omogućava sigurno upravljanje dvostrukim slikama i porukama, pohranu, reprodukciju i restauraciju. Po prvi puta smo infracrvenim područjem ovladali ne samo kao pasivni promatraći, već kao autori dvostruke slike u dizajnu i umjetnosti. Omogućili smo potpunu kontrolu u infracrvenom području pomoću standardnih boja i tehnika bez dodatnih troškova u zaštiti. Svaki umjetnik može kontrolirano stvarati dvostruku sliku u neograničenom rasponu boja i tonova, bilježiti je u svojoj arhivi kao i u arhivi muzeja. Brojne nagrade u svijetu od Amerike, preko Europe do Azije i prihvaćanje članaka u renomiranim časopisima dokaz su da je stručna javnost prihvatila i odobrila naša istraživanja.

 

 

 

Patrik Ervells latest collection is ironically titled “Software”ADIDAS ORIGINALS TUBULAR SHADOW. In the notes from the presentation, Ervell says he was interested in developing tension between nostalgia and sci-fi,NIKE ZOOM WINFLO 3 and even included 90s cyberpunk amongst his influences. Ervell developed this point of view by creating an imaginary software company called Idegen software systems. He then re-appropriated the company’AIR JORDAN XXXI MENs logo in several of the collection’s garments. Elsewhere,MBT TARIKI MEN mohair coats with oversized lapels made an appearance alongside mock neck tees,NIKE AIR JORDAN RETRO 5 police-inspired ribbed sweaters,MBT FORA GTX WOMEN flight bombers, and polyurethane leather coats. The setting was also suitably dystopian, and the resulting ambiance was something akin to if the creators of Deutschland 83 and Hackers met up and decided to create a collection… We mean that as a compliment.Yesterday afternoon,JORDAN CP3 IX MEN artist JR spent the day working on his latest collaborative piece with Daniel Arsham in Greenpoint,NIKE AIR MAX 90 Brooklyn,MBT KIMONDO GTX MEN NYC. Connecting the lines between art, architecture, dance and theater, Daniel Arsham has been known to subvert existing architectural structures in unconventional,NIKE CLASSIC CORTEZ NYLON playful ways; confusing and confounding the expectations of space and form. Source: Street Art News .