Klasifikacija ukrasnih elemenata i tipografija u vrijednosnicama

Matas Maja

Ključne riječi: dionice, ultraljubičasti spektar, infrared spektar,

Dionice, tj. vlasnički vrijednosni papiri sastavljeni su od bakropisa i drugih vrsta grafike najviših dometa, a razlog zbog kojeg se na njima koristi toliko puno detalja (složeni ukrasi, ilustracije i boje) je zaštita. Jer, što je više detalja na jedinici površine, to je teže izraditi kopiju, stoga su dionice tiskane na čelićne ploče jer one podnose više detalja na tiskovnoj formi. Velika količina detalja u dizajnu i ilustracijama čini njihove autore vrsnim majstorima svog zanata.

a

Tri dionice ćemo pogledati detaljnije ali za sve vrijedi nekoliko istih smjernica. One su višebojne: Crna boja se koristila za naglašavanje naslova i brojeva, a osim bojom vrijednost kao najvažnija informacija naglašavala se i brojčano uokvirenim brojem i pisano kićenim slovima. Kićenje je služilo za privlačenje pozornosti na bitne podatke. Cijela pozadina unutar okvira dionica je ispunjena bojom, koja čini jedinstvenu površinu iako se sastoji od mnogo sitnih ilustracija i detalja usko raspoređenih. Na sva tri primjera se nalaze floralni ukrasi, što upućuje na to da je odabir motiva bio uvjetovan tadašnjim razdobljem – secesijom, a i time što je takve oblike bilo teže reproducirati. Svaka od dionica je uokvirena reproduciranjem detalja ilustriranog ukrasa. Centralnu poziciju je zauzimala vrijednost kao najvažnija informacija i jezično dijeli dionicu na više dijelova, ovisno o količini jezika na kojima su pisane (osim hrvatskog, ima ih na njemačkom, mađarskom, talijanskom) te pisma (gotica, latinica, ćirilica), jer starost dionica vodi od razdoblja hrvatske povijesti pod Austro-Ugarskom monarhijom, preko razdoblja kad je dio hrvatske obale bio pod Kraljevinom Italijom, te iz razdoblja poslijeratne Jugoslavije, stoga stvaraju sliku razvoja hrvatskog gospodarstva od druge polovice 19. stoljeća kada počinje dioničko gospodarstvo.

a

Grafički elementi na vrijednosnici “Zlatarka” iz 1992.

Dionica “Zlatarka” je sastavljena iz dvije boje – osnova za ilustracije i crna za tipografiju. U pozadini se nalazi detaljno izrađen ilustrirani prikaz tvornice. Na dionici se nalaze preko 6 veličina slova i 3 vrsta tipografija. Okvir je načinjen od elemenata koji se ponavljaju i čine zaokruženu cjelinu. Centralnu poziciju zauzima vrijednost koja jezično dijeli dionicu na dva dijela. Na dnu se nalazi izbočeni žig.
Eksponiranjem dionice svjetlu iz ultraljubičastog i infracrvenog spektra nestaju detalji vidljivi na danjem svjetlu, što upućuje na korištenje boja raznih sastava stvarajući jedan oblik zaštite dokumenta. Vidna područja kao što su ilustracije na ovom primjeru postaju nevidljivi, dok je za slova korištena druga vrsta boje i ona ostaje vidljiva pod cijelim spektrom.

a  a

a  a

Detalj dionice “Zlatarka” iz 1992. eksponirane infracrvenom spektru pri čemu uočavamo da ilustracije i ukrasi načinjeni od jedne vrste boje nisu vidljivi u ovom spektru

 

a

Dionica tvrtke Jugoslavenska udružena banka d.d. sastavljena iz dvije boje – osnova za ilustracije i crna za tipografiju.

Na dionici tvrtke Jugoslavenska udružena banka d.d. također centralnu poziciju zauzima vrijednost koja jezično dijeli dionicu na tri dijela.
Promjenom svjetla događa se isto kao na prethodnoj dionici, no ovdje čak i potpisi i vodeni žig potpuno postaju nevidljivi.


a  a

a  a

Detalji dionica tvrtke Jugoslavenska udružena banka d.d. sa elementima na poput potpisa i vodenog žiga koji eksponiranjem u ultraljibičastom i infracrvenom spektru nisu više vidljivi.

Primjer 3.
a

Grafički elementi na vrijednosnici Deoničke pivovare Sarajevo sadržavaju dvije boje za ilustracije, jednu za tipografiju, jezično je podjeljena na tri dijela te sadrži grb i markicu sa pečatom.

Većina dionica sadrže pečate, a grbovi se nalaze ili na pečatima ili su njima ukrašene neke od ilustracija na dionicama. Na ovom primjeru je vidljiv grb na vrhu, te markica sa pečatom na dnu dionice. Za razliku od prethodne dvije dionice, ova je dodatno zaštičen načinom rezanja jedne stranice, tj. valovitom linijom na bočnoj stranici koja sadrži tipografiju i ukrase što podsjeća na današnje ulaznice za razne koncerte.

a  a

a   a

Detalj dionice Deoničke pivovare Sarajevo eksponirane infracrvenom spektru pri čemu pri čemu ilustracije i žig postaju nevidljivi.

Gledajući posljednju dionicu pod spektrom uočavamo da i markica koja je naljepljena na dionicu nestaje. Na posljednjem primjeru se još jednom dobro vidi da nije stvar u tome koja se boja koristi (crna, crvena, žuta) već njen sastav. Majstori koji su izrađivali vrijednosne papire nisu imali načina da tu razliku uoče, što je sa današnjom tehnologijom moguče. Zbog tog fenomena kojim se postigla zaštita, danas je moguče otkriti razliku između originala i plagijata.

 

Patrik Ervells latest collection is ironically titled “Software”ADIDAS ORIGINALS TUBULAR SHADOW. In the notes from the presentation, Ervell says he was interested in developing tension between nostalgia and sci-fi,NIKE ZOOM WINFLO 3 and even included 90s cyberpunk amongst his influences. Ervell developed this point of view by creating an imaginary software company called Idegen software systems. He then re-appropriated the company’AIR JORDAN XXXI MENs logo in several of the collection’s garments. Elsewhere,MBT TARIKI MEN mohair coats with oversized lapels made an appearance alongside mock neck tees,NIKE AIR JORDAN RETRO 5 police-inspired ribbed sweaters,MBT FORA GTX WOMEN flight bombers, and polyurethane leather coats. The setting was also suitably dystopian, and the resulting ambiance was something akin to if the creators of Deutschland 83 and Hackers met up and decided to create a collection… We mean that as a compliment.Yesterday afternoon,JORDAN CP3 IX MEN artist JR spent the day working on his latest collaborative piece with Daniel Arsham in Greenpoint,NIKE AIR MAX 90 Brooklyn,MBT KIMONDO GTX MEN NYC. Connecting the lines between art, architecture, dance and theater, Daniel Arsham has been known to subvert existing architectural structures in unconventional,NIKE CLASSIC CORTEZ NYLON playful ways; confusing and confounding the expectations of space and form. Source: Street Art News .