Poveznice dubokog pretraživanja kao izazov online izdanjima

Bernard Vukelić, Una Matić Vukelić

Uvod

Proteklih godina, na internetu je primijećeno da je sve više čitatelja spojenih preko računala i digitalne mreže počeo čitati online vijesti i online izdanja dnevnih novina.
Dok su neki izdavači vidjeli internet kao dodatni distribucijski kanal za njihov sadržaj, drugi su pokušali povećati zaradu kroz mogućnost korištenja većeg prostora za oglašavanje. Izdavači novina, ali i potrošači (čitatelji) moraju prihvatiti nove mogućnosti, ali i implikacije koje nova tehnologija donosi. U ovom radu bit će prikazana problematika poveznica dubokog pretraživanja na primjeru jednih domaćih online novina.

Kultura hiperteksta i poveznica

Mogućnosti novih tehnologija dovele su do pojave „digitalnih“ izdavača, kojima su mogućnosti zarade bile važnije od samog sadržaja i informiranja. Takvi izdavači su na svoja web sjedišta prikupljali tuđi sadržaj iz više izvora i nudili ga putem poveznica, uz male troškove, ali bez prevelike odgovornosti za istinitost originalnog sadržaja na brzorastućem online tržištu.
Istovremeno su „klasični“ izdavači prvo morali kreirati vijest, da bi je nakon toga mogli ponuditi svojim potrošačima. Kreiranje i zadovoljavanje potražnje za vijestima na internetu zahtijevalo je od njih novu strategiju, tehnologiju i pristup marketingu.
Hipertekst (eng. hypertext) je tekstualna struktura koja se sastoji od međusobno povezanih jedinica informacije (eng. node) prikazana na nekom elektroničkom uređaju [1]. Za razliku od jednostavnog tradicionalnog teksta, hipertekst nema jedinstven redoslijed čitanja, nego ga čitatelj dinamički određuje, tj. određuje ga tijekom čitanja.
Hipertekst sadrži poveznice (eng. hyperlink) na druge sadržaje, koji također mogu sadržavati poveznice koje vode nekamo drugamo. Korisnik dolazi do drugih sadržaja obično klikom na poveznice. Jedinica informacije u kojoj se nalazi link na engleskom se zove anchor node, a jedinica informacije na koju taj link vodi zove se destination node. Najpoznatija primjena hiperteksta je globalni informacijski internetski servis World Wide Web (skraćeno WWW ili Web). [4]
No, kultura hiperteksta i poveznica na web stranicama postale su velik problem za izdavače online novina. Slika 1. prikazuje disperziju originalnog sadržaja u segmente, pri čemu se dijeljenjem sadržaja poveznicama smanjuje vrijednost informacije, ali i ukupni prihod.

a

Slika 1. Disperzija originalnog sadržaja u segmente, Izvor: NEAP - AMERICAN PRESS INSTITUTE,  MAY 2009., Vol. 6, (http://www.niemanlab.org/pdfs/apireportmay09.pdf, 1.2.2012.)

Tehnologija koja se skriva iza kratice www (World Wide Web) ne uočava razliku između poveznica dubokog pretraživanja i običnih poveznica, tvrdeći da sve poveznice funkcioniraju na jednak način. Razlog tome je činjenica da je jedna od svrha oblikovanja web stranice omogućavanje autorima da se povežu na bilo koji drugi dokument objavljen na bilo kojoj drugoj stranici. [2]

Poveznice dubokog pretraživanja

Poveznice dubokog pretraživanja (eng. deep linking) u posljednje su vrijeme postale kontroverzna pojava, s obzirom na činjenicu da je internet posljednjih godina postao komercijaliziran u još većoj mjeri. Nesumnjivo, jedna od najvećih snaga i prednosti interneta je upravo mogućnost povezivanja većeg broja dokumenata.
Međutim, zakonitost poveznica dubokog pretraživanja dovedena je u pitanje u nekoliko sudskih tužbi. Primjerice, jedan od najranijih slučajeva dogodio se 1996. godine u Irskoj između dviju dnevnih novina. Naime, The Shetland Times optužio je The Shetland News za prisvajanje članaka i priča objavljenih na njihovim internetskim stranicama. Sudskom presudom odlučeno je da The Shetland News ne smije koristiti poveznice na stranice The Shetland Timesa. [4]
Najveći osporavatelji poveznica dubokog pretraživanja su, razumljivo, velike korporacije, koje tvrde da one na nepošten način uklanjaju mogućnost početne stranice da doprinese prihodu od plaćenih reklama.
Zagovaratelji poveznica dubokog pretraživanja smatraju da je upravo mogućnost slobodnog povezivanja središnja filozofija interneta. Također, smatraju da one mogu donijeti dobroga stranici na koju se povezuju, pogotovo ako ona ima lošu navigacijsku strukturu.

a

Slika 2. Primjer obične poveznice

a

Slika 3. Primjer poveznice dubokog pretraživanja

Kao što je već navedeno, poveznice dubokog pretraživanja bile su često predmet i uzrok brojnih sudskih tužbi diljem svijeta. Brojni blogovi i web stranice navode primjere sudskih sporova koji su vođeni upravo zbog sumnje da su poveznice dubokog pretraživanja zapravo manipulacija i zloupotreba sadržaja. Valja napomenuti da su presude u tim slučajevima bile različite, odnosno da u mnogim slučajevima nije dokazano da poveznice dubokog pretraživanja krše zakone. Također, sudovi općenito ovu problematiku smatraju vrlo složenom zbog specifičnosti pojedinih slučajeva. [3]
Jedno od pozitivnih rješenja ove problematike je Izjava o ograničenju odgovornosti, koja korisnicima daje jasne upute i ograničenja u korištenju materijala na internetskom sjedištu.

a
Slika 4. Primjer Izjave o ograničenju odgovornosti koja se odnosi na poveznice dubokog pretraživanja

Alati za analizu poveznica

Dostupni su brojni online alati za provjeru poveznica nekog web sjedišta. Za potrebe ovog članka korišten je alat Ahrefs, koji se nazi na web adresi http://www.ahrefs.com. Ovaj alat omogućava vlasniku web sjedišta pregled vanjskih poveznica na njegovo sjedište. Na Slici 5. prikazana je statistika poveznica dubokog pretraživanja za web sjedište jednog hrvatskog online izdanja dnevnih novina razdoblje u trajanju od tri mjeseca.

a 

Slika 5. Statistika poveznica dubokog pretraživanja na  stranici http://www.ahrefs.com

Statistika pokazuje da je ispitano web sjedište povezano s 32 172 druga web sjedišta i čak 45 467 poveznica. Međutim, treba istaknuti da ovom statistikom nisu obuhvaćene .hr domene jer bi u tom slučaju broj stranica i poveznica bio znatno veći.

Zaključak

Internet donosi brojne izazove u području izdavaštva, ponajprije zbog činjenice da su  izdanja dnevnih tiskovina dostupna i u online obliku. To je omogućilo veću dostupnost informacija, ali i donijelo brojne probleme. Jedan od problema opisan je u ovome članku. Iako postoje primjeri poveznica dubokog pretraživanja i na hrvatskim web sjedištima, odaje se dojam da hrvatski izdavači dnevnih novina nisu dovoljno svjesni potencijalnih problema.
Stoga, da bi se ti problemi spriječili, potrebna je informiranosti i veća osviještenost, kako izdavača, tako i korisnika.
Jedan od potencijalnih problema u budućnosti koji također proizlazi iz navedenih primjera je i pitanje zaštite autorskih prava.

Literatura

  1. Bevilaqa, Ann F., Hypertext: Behind the Hype. ERIC Digest. ERIC Clearinghouse on Information Resources Syracuse NY. 1989.(http://www.ericdigests.org/pre-9212/hype.htm, 1.2.2012.)

  2. Deep Linking (http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_linking, 1.2.2012.)

  3. Deep Links / Search Engines - Copyright and Commercial Law Issues

(http://www.linksandlaw.com/linkingcases-deeplinks.htm, 1.2.2012.)

  1. Hipertekst  (http://hr.wikipedia.org/wiki/Hipertekst, 1.2.2012.)

  2. NEAP - AMERICAN PRESS INSTITUTE,  MAY 2009., Vol. 6 (http://www.niemanlab.org/pdfs/apireportmay09.pdf, 1.2.2012.)

 

 

Patrik Ervells latest collection is ironically titled “Software”ADIDAS ORIGINALS TUBULAR SHADOW. In the notes from the presentation, Ervell says he was interested in developing tension between nostalgia and sci-fi,NIKE ZOOM WINFLO 3 and even included 90s cyberpunk amongst his influences. Ervell developed this point of view by creating an imaginary software company called Idegen software systems. He then re-appropriated the company’AIR JORDAN XXXI MENs logo in several of the collection’s garments. Elsewhere,MBT TARIKI MEN mohair coats with oversized lapels made an appearance alongside mock neck tees,NIKE AIR JORDAN RETRO 5 police-inspired ribbed sweaters,MBT FORA GTX WOMEN flight bombers, and polyurethane leather coats. The setting was also suitably dystopian, and the resulting ambiance was something akin to if the creators of Deutschland 83 and Hackers met up and decided to create a collection… We mean that as a compliment.Yesterday afternoon,JORDAN CP3 IX MEN artist JR spent the day working on his latest collaborative piece with Daniel Arsham in Greenpoint,NIKE AIR MAX 90 Brooklyn,MBT KIMONDO GTX MEN NYC. Connecting the lines between art, architecture, dance and theater, Daniel Arsham has been known to subvert existing architectural structures in unconventional,NIKE CLASSIC CORTEZ NYLON playful ways; confusing and confounding the expectations of space and form. Source: Street Art News .